Badkamer opknappen, dat wil toch iedereen?
Hoeveel tijd besteed jij per dag in de badkamer? Waar de één een hele make-up routine doet in de ochtend, springt de ander even snel onder de douche.
Geen mens is hetzelfde, dus ook onze gewoontes niet. Dit geldt overigens ook voor de indeling van de badkamer. Sommige insta-waardige badkamers zijn keurig netjes ingericht met mandjes (met daarin washandjes op kleur) en keurig opgevouwen handdoeken, andere badkamers zijn gewoon tja, een badkamer. Hier en daar een rommeltje of lege shampoofles en soms een overvolle prullenbak is dan geen uitzondering. Afijn, hoe het ook zij, als je al een tijdje tegen hetzelfde aankijkt, dan wil je misschien wel eens je badkamer een beetje opknappen. Of misschien heb je plannen om je huis te verkopen. Dan kan het zeker meerwaarde hebben om de boel eens even lekker aan te pakken. Hoe doe je dat? Ik vertel het je hieronder!
Budget vrijmaken (plus een beetje extra)
Een badkamer renovatie kan flink in de papieren lopen als je hier van tevoren niet goed over nadenkt. Eventjes op de bonnefooi dat kamertje verbouwen is hierom niet zo’n heel erg verstandig idee. Zorg er dus voor dat je budget vrijmaakt en oriënteer jezelf goed voordat je überhaupt besluit om iets aan te schaffen. Oja, een beetje extra budget achter de hand houden is ook aan te raden, wie weet wat je gedurende de verbouwing nog aan ellende tegenkomt. Neem als je je budget gaat opstellen de volgende zaken erin mee: de kosten van materialen, arbeid van de aannemer (tenzij je het zelf aandurft) en dus, zoals ik al zei, onvoorziene uitgaven.
Doe-het-zelf versus professionele hulp
Het is zeker mogelijk om een badkamer renovatie zelf te doen, maar weet wel waar je aan begint. Er kan namelijk veel misgaan als je niet genoeg ervaring hebt en dat geeft hoogstwaarschijnlijk flinke problemen. Professionals hebben wel de ervaring en kennis om je badkamer renovatie vlot en efficiënt uit te voeren. Daarnaast kunnen ze je ook helpen met het nieuwe ontwerp van de ruimte. Natuurlijk brengt het extra kosten met zich mee, maar je kunt hiermee wel kosten besparen door fouten en onnodige reparaties te voorkomen.
Tips van Flip
Een van de beste tips die ik je mee kan geven om geld te besparen is om te gaan shoppen tijdens de uitverkoop. Veel winkels hebben seizoensgebonden uitverkoop waar je sanitair en tegels voor een fractie van de prijs kunt krijgen. Ook is er online genoeg te vinden in allerlei verschillende stijlen en prijsklasses (neem zeker eens een kijkje bij Sawiday). Daarnaast is het altijd aan te raden om bij verschillende aannemers offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Zo kun je uiteindelijk kiezen voor de beste deal. Bezuinig echter nooit op het sanitair, de afwerking en de installatie. Deze onderdelen zijn uitermate belangrijk als het aankomt op de functionaliteit en duurzaamheid van je badkamer.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips